Vilda Västern Runt – Dag 27 och 28

Efter gårdagens resa ut ur Yellowstone var vi nu i området strax väster om Yellowstone som heter Big Sky och hotellet Buck’s T-4 Lodge. Här skulle vi dock inte stanna länge, vi ville vidare! Vi började i riktning norrut på väg 191 upp till staden Belgrade innan vi vek av västerut på I-90. Efter ett tag på denna väg svängde vi av motorvägen för att äta en lätt liten smörgås-lunch med tre två gafflar i det lilla samhället Three Forks.

Roadtrip - Three Forks

Nästa stopp var turligt nog precis runt hörnet, Lewis & Clark Caverns State Park. Lewis and Clark var två filurer som i början av 1800-talet var på en expedition genom Nordamerika som syftade till att hitta en vattenväg mellan Missouriflodens vattensystem och Stilla havet. De lyckades inte hitta en sådan men tack vare deras expedition kartlades stora områden i nordvästra Amerika och de upptäckte också en mängd nya djur- och växtarter.

Så vad har då dessa två herrar att göra med grottorna i nationalparken vi befann oss i? Svaret är att dessa två en gång stannat till inom synhåll från grottöppningen men sedan lyckligt ovetande gjort de de gjorde bäst – expedierat vidare. När man sisådär 80 år senare upptäckte grottorna valdes ändå namnet Lewis & Clark för att marknadsföra parken på bästa sätt möjligt. Falskt? Smart. Rött? Svart.

För att komma upp till grottöppningen var man först tvungen att följa en stig uppför berget i ungefär en halvtimma. Vi hade med oss en guide som skulle visa oss runt och berätta om grottorna när vi väl kom dit.

Roadtrip - Lewis and Clark Caverns 1

Framme!

Roadtrip - Lewis and Clark 10

Det började bra med en familj fladdermöss precis ovanför våra huvuden.

Roadtrip - Lewis and Clark Caverns 3

Vi följde guiden genom grottsystemet och på sina håll var det så lågt i tak att man nästan fick krypa fram och på ett ställe till och med åka rutschkana. Långt där inne i berget öppnade det upp sig till stora bergsrum med vackra formationer av alla de slag.

Långt inne i berget släckte guiden plötsligt alla lampor och tände ett ensamt litet stearinljus. Han berättade sedan en historia om en man som jobbat i grottan för länge sedan. Det var innan elektriskt ljus fanns på plats så stearinljus användes istället. Mannen i fråga försökte tjäna några dollar genom att gå ner i grottan och bryta loss droppstensformationer som han tänkt sälja. Den här gången slarvade han dock med ljuset som brann ut. Tre dagar senare hittade man honom i grottan, kraftigt förvirrad och med tron att hela hans hud var full med spindlar och andra insekter.

Guiden släckte sedan ljuset och det blev svart, inte bara mörkt – helt svart. Och där stod vi hela gruppen i mörkret. Vi väntade flera minuter och trots det gick det inte ens att se handen framför sig. Creepy.

Lite längre fram på vägen stannade vi en natt i staden Missoula där en av mina favoritrestauranger under resan vid namn The Silk Road låg. The Silk Road är en tapas-restaurang som samlat rätter från världens alla hörn. Jag tror vi åt 10 små rätter totalt och alla var fruktansvärt goda och uppfinningsrika. Tyvärr var vi så hungriga att vi inte tänkte på att ta några bilder på maten den här gången. Men de var… väldigt goda.

Dagen efter svängde vi in i delstaten:

Roadtrip - Idaho 1

…på vår väg mot Seattle. Här någonstans i krokarna började det bli grönare, kyligare och skogigare. Det kändes nästan som hemma (eller var det kanske tröjan som förvillade mig?) men snart var vi tillbaka i plattlandet igen en sista gång innan Kaskadbergen tornade upp sig framför oss innan dagens mål. Här en utkiksplats vid dessa berg.

Roadtrip - Idaho 2 Roadtrip - Idaho 3

Och till slut så var vi framme och efter en lång dag på väg visade sig det sig vara väldigt svårt att hålla sig… sömnlös i Seattle.

3 reaktion på “Vilda Västern Runt – Dag 27 och 28

  1. Pingback: Vilda Västern Runt – Länklista | Peters blogg om San Diego

Kommentarer inaktiverade.